Tämä vanhan viisauden merkitys vaikuttaa asennepohjassamme ja tiedottoman olemuksemme alaosassa. Olemme sitä mitä uskomme olevamme. Uskomuksemme omista kyvyistämme ovat muodostuneet pitkän ajan kuluessa, ne vaikuttavat toisiinsa, niitä syntyy lisää ja ne ovat vahvasti kietoutuneet persoonamme ympärille.

 Jälkihypnoottisella suggestiolla voidaan aiheuttaa flunssa. Tämä klassinen hypnoosikoe onnistuu lähes poikkeuksetta ja flunssa on ”aito”. Elimistössämme ja ympäristössämme piilee aina kaikenlaisia bakteereja, jotka eivät kuitenkaan erinäisistä syistä aktivoidu. Näitä syitä kutsutaan yleisesti vastustuskyvyksi. Eräänlainen usko voi kuitenkin murtaa vastustuskyvyn.

 Haemme esityksellä laajempaa merkitystä, mutta edetään edelleen aikaisempaa esimerkkiä kehittäen: Yleinen käsitys on, että ihminen voi saada flunssan, mikäli kylmettää itsensä. Lääkärit taas hieman närkästyneinä toteavat: ”flunssaan tarvitaan aina bakteeri.” Kumpi on oikeassa?

 Hypnoosin lakeja tunteva tietää, että hypnoositilaa ei tarvita, suggestioiden perille menemiseksi, vaan auktoriteetin lausuma, tai oma usko saattaa riittää. Nyt tulemme asian ytimeen: Jos vanhemmat ja muut läheiset ovat pienestä pitäen hokeneet lapselle: ”pistä kunnolla vaatetta päälle, muuten tulee nuha… jos menet ilman lakkia, tulet kipeäksi…” Tai, kuten kuulin naapurin sedän sanovan pikkupojille: ”pojat, jos te meette sinne veteen (vesiojan äärelle) te tuutte kipeiksi.” Siis selvä suggestioehto ja syy seuraussuhde: jos te meette te tuutte.

 Kun tämänkaltainen uskomus on ympäristön toimesta luotu, ja siitä saadaan itse vahvoja havaintoja - toisin sanoen sairastun oikeasti, jos menen liian vähissä vaatteissa ulos - vanhempana saatan jo sanoa: ”mä arvasin, että tuun kipeäksi kun pohjoistuuli puhalsi niin vahvasti pyöräilysuunnasta: mähän sanoin.” Meille tapahtui uskomme mukaan.

 Ne lapset, joita on tietoisesti varjeltu tämänkaltaiselta uskomuskeräytymän muodostumiselta, sairastavat huomattavan vähän. Toki sairastumiselle on muitakin syitä (mm. puhdistuminen, tienkorjaus ja suuri laki), mutta kokemus on osoittanut, että mikäli vanhemmat pidättyvät suggeroinnista ja tekevät oikealla tavalla tyhjiksi muiden, esim. mummojen usein tapahtuvat vakuuttelut, lapsi sairastaa huomattavasti vähemmän.

Olennaista on kuitenkin se, mitä tämä esimerkki kertoo uskomusmalleista yleensä. Niille on ominaista, että ne ovat kuplia, mutta ne luovat oikeita vaikutuksia, koska uskomme niihin.