”Ajatuskoneen” tarkkailua seuraava askel, sisäisen rauhan kasvattamiseksi meditaatiossa, on ”hiljaisuuden äänen” kuuntelu. Meitä ympäröi lähes kaiken aikaa moninaisten äänten kakofonia. Näistä ihmisille eheyttäviä luonnonääniä, kuten puron solinaa, tuulen suhinaa, tai linnunlaulua on vain pieni osa. Suurempi osa äänimassasta pitää sisällään luonnottomia ääniä, kuten autojen ja koneiden ääniä sekä puheensorinaa. Jälkimmäisille on ominaista että ne ovat olemassa ihmisen toimesta.

 Uusimmat tutkimukset osoittavat, että ihminen reagoi häiritseviin ääniin, paitsi korvillaan, myös kehollaan. Koska ääni on värähtelyä, se tunkeutuu myös kehoomme aikaansaaden jonkinlaista ”antiresonanssia” (entä mitä tekevät meitä nykyisin ympäröivät monet hienommat värähtelyt, kuten radio- ja mikroaallot, tai sähkökentät). Myös tämä vaikutusreitti on rauhattomuutta aikaansaava.

 Tarvitsemme hiljaisuuden huoneita. Niitä tulisi olla saatavilla julkisissa tiloissa ja työpaikoilla. Niin kauan kun niitä ei ole, tai kun haluamme syventää elämäämme, meidän on repäistävä itsemme irti materialismin synnyttämästä oravanpyörästä ja pysähdyttävä omin voimin.

 Erään keinon tähän tarjoaa mainittu ”hiljaisuuden äänen” kuuntelemisen meditaatio. Etsi hiljainen huone, jossa sinua ei häiritä. Jos ympäristöstä kuuluu häiriöääniä, käytä korvatulppia, kuulosuojaimia tai molempia. Keskity kuuntelemaan hiljaisuutta. Kuulet sen jonkinlaisena suhinana…

 Hiljaisuuden äänen vaikutusta voidaan myös tehostaa mantran lausumisen avulla. Yleisimmin käytetty mantra OM, lausutaan uloshengityksen aikana pitkänä virtaavana nauhana. Sisään hengityksen aikana kuunnellaan yhä syventyvää hiljaisuutta, jota resonoivan mantran vuorottainen poissaolo tiivistää.

 Lisäksi ihmiselle on eheyttävää liikkua paljon puhtaassa luonnossa tai puutarhaympäristössä. Em. luonnon äänet eheyttävät ihmistä ja aikaansaavat kaivattua rauhaa ja tyytyväisyyttä.

 Mikäli kaksi em. ominaisuutta, eli hiljaisuus ja luonto voidaan yhdistää ja lisätä niihin vaikkapa meri- tai vuoristonäkymä (jonka äärellä ihminen voi tuntea itsensä pieneksi ja aidosti nöyräksi), on hyvää tekevä vaikutus erittäin eheyttävä. Himalaja, missä kaikki nämä ominaisuudet yhtyvät, on aina ollut pysyvää rauhaa ja onnellisuutta tosissaan tavoittelevien toiveiden täyttymys.