Mistä johtuu muslimien keskimääräistä suurempi tarve järjettömään väkivaltaan. Voidaan tietenkin väittää, että kyseessä ovat ääriryhmät, joilla ei ole mitään tekemistä tosiuskovien kanssa. Osittain näin onkin. Yleisesti tiedostetut yhteiskunnalliset ja kulttuurilliset syyt, ovat tietenkin myös eittämättömiä.

 Alkusyyt piilevät kuitenkin syvemmällä, liiallista tukahduttamista suosivassa ja edellyttävässä opinkappalejärjestelmässä (joka on ominaista monille muillekin uskonnollisille ryhmille). Asiaa on lähestyttävä yksilön näkökulmasta, joka heijastuu massojen käyttäytymiseen. Kyse on itse aiheutetun sisäisen pahan ulkoistamisesta.

 Pahan alkujuuri piilee uskonnollisessa tukahduttamisessa ja asenteessa pahaan omassa mielessä. Kun mieleen nousee "eisallittu"  ajatusvirike, sitä vastaan taistellaan, se pyritään kitkemään pois. Tämä menettely ei kuitenkaan johda sielun puhtauteen ja synnittömyyteen. Miksi? Koska pahan poistamiseen suunnattu energia vahvistaa sitä. Asiaan perehtymättömästä tämä kuulostaa oudolta. Pitempään tällaista kitkemistyötä tehnyt voi havaita, että sisäinen synnittömyys on vain pinnalla. Mielestä nousee aika ajoin entistä pahempia, jopa kieroutuneita ajatuksia. Kilvoittelu ei johda haluttuun tulokseen, vaan siihen käytetty energia vahvistaakin itse torjunnan kohdetta.

 Seurauksena tästä on ulkokuoren rakentaminen ja huomion kohdistaminen ulkoisiin epäkohtiin. Paha ei lopu vastustamisen keinolla vaan "piiloutuu". Sisäinen taistelu, eli "kilvoittelu" johtaa yleensä aina psykologiseen tilanteeseen, jossa kehitetään mekanismeja olla huomaamatta sisäistä huonoutta. Torjunta on syntynyt. Sen sijaan, että sisäinen paha on taistelussa kuollut, on kehitetty muuri olla havaitsematta sitä. Ihmisen sisälle on kehittynyt "möykky".

 "Möykky" vaatii ulospääsyä tavalla tai toisella.Tukahdutetulle pahalle on ominaista nostaa päätään entistä petomaisemassa muodossa, torjunta joutuu uhraamaan yhä enemmän energiaa pitääkseen pahan havaintokyvyn ulottumattomissa. Painetta voi helpottaa ulkoistamalla energiaa "hyväksytyssä" muodossa. Purkautumiseen etsitään tekosyitä ulkomaailmasta, jotta sisäinen paine saadaan helpottamaan. Vääräuskoisten tuhoaminen antaa tähän oivan tilaisuuden.

 Kun em. tukahduttava elämäntapa on kestänyt monia sukupolvia, se siirretään lapsiin jo varhaisessa vaiheessa, mm. rakkaudettoman kohtelun muodossa. Siitä tulee tapa jota kukaan ei kyseenalaista. Lapsia opetetaan julman kovuuden avulla (itsetutkiskelun sijaan) piilottelemaan osaa itsestään. Näin myös ulkoiset olosuhteet muovautuvat laajamittaisemmin terrorismiin ja sen lieveilmiöihin sopiviksi.