Joissakin ihmisissä voi havaita vaistomaisen tarpeen suojella omaa aitouttaan, murskaavan ja epäkohteliaan suoruuden avulla. Kiivas luonne ja kärkäs tarve ilmaista oma mielipiteensä pienissäkin makuasioissa, voidaan tulkita alitajuiseksi tarpeeksi suojella minäänsä ”muurittumiselta”. Varsinkin parisuhteessa tämä tiedostamaton tapa aiheuttaa runsaasti ongelmia.

 Toisaalta suoruuden puute ja vihjailun avulla sanottavansa sanominen, eli ”viestien lähettämien”, on usein merkki omasta todellisesta itsestä etääntymisestä, eli "sielun menetyksestä" ja ulkoapäinohjautumiseta. Myös väärä kiltteys, tai vaikkapa voimakas toisen ihmisen hallitsemistarve, kielivät lumouskehityksen tuotoksista.  Ne kehittyvät edelleen parisuhteen hioutumisprosessissa, luoden törmäystä seuraavia ”jatkoseurannaisia” mielen tasolle.

 Naimisiinmeno aikaansaa usein tilanteen jossa omaksutut (yleensä omasta kodista peräisin olevat) arvot ja ”lumosyntyneet” persoonan kipupisteet törmäävät puolison vastaaviin. Tämä synnyttää uusia ongelmia, joihin sopeutuminen aikaansaa usein lisäpeitteitä ja aitouden esteitä. Esteet syntyvät omaan mieleen, sopeutumisyritysten seurauksena.”Hillitynsivistyneessäkin” parisuhteessa saattaa olla jokin pahasti vinossa.

 Kahden ihmisen keskinäinen suhde, on otollinen maaperä eräänlaisen painostuslumouksen syntymiselle. Kun lapsuuden alkulumoukset ovat kypsyneet, ne parisuhteen maaperään istutettuina kasvattavat uudenlaisia hedelmiä: Naisilla esim. luterilainen siisteysvimma (joka on itsessään ”lumoarvo”), joka on äitien taholta koettu velvollisuudeksi siirtää sukupolvelta toiselle, aikaansaa parisuhteessa - jossa toinen osapuoli on yli- ja toinen ”alisiisti” - yleensä suoraa ja epäsuoraa muokkaustarvetta molempiin suuntiin. Tämän muokkaamistarpeen seurauksena olennainen, eli rakkaus saa jatkuvia iskuja, kunnes pelkät kulissit törröttävät rakkauden raunioilla.

 Miehille yleinen lumous, joka itää lapsuuden ja nuoruuden ”testosteroniympäristössä” ja saa alkunsa miestenvälisestä hierarkiataistosta, on kovuus ja sitä seuraava tunneköyhyys. Tämä puolestaan johtaa alkoholin ja seksin julistamiseen elämäntarkoituksiksi. Tämä aiheuttaa naisille huolta ja kärsimystä ja johtaa usein siihen, että vaimo pyrkii ratkaisemaan tilanteen rakkaudettomasti (”nalkuttamalla”, painostamalla ja lumoutumalla perheen sisäiseksi valtiaaksi, joka pitää valtaa rautaisesti käsissään, mutta on samalla tullut huomaamattaan riippuvaiseksi miehensä epäkelpoisuudesta), joka pahentaa alkuongelmaa.

 Kuten aina, oman sisäisen huonouden vastustamattomuuden asenteesta syntynyt aito erilaisuuden hyväksymien ja rakkaudellinen ymmärtäminen, ovat avaimia myös näihin lukkoihin. Lisäksi tästä kumpuava todellinen itsetuntemus, voi johdattaa ihmisen sisäisten ”lumosolmujensa” purkamisen jäljille.