Eräs loistava urheilija ja hieno ihminen on sanonut: ”hyville ihmisille tapahtuu hyviä asioita.”

Urheilija tarvitsee huipputasolle yltääkseen paitsi taipumuksia ja harjoittelua, myös positiivisia mielikuvia. Niiden vaikutusreitit ovat moninaisia, mutta eräs vähemmän tunnettu tekijä on seuraava:

 Kuten tiedämme meillä on sisällämme kokemuksesta muodostunut ”salamannopea viisaus”, joka kykenee toimimaan oikein, ennen kuin itse ehdimme edes reagoida. Se saa meidät jäisellä kadulla liukastuessamme tekemään oikean korjausliikkeen, ennen kuin itse ehdimme edes säikähtää.

 Tuo sisäinen viisaus voi ohjata meitä vielä intuitiivisemminkin, mikäli meillä on yhteys siihen hyvien tekojen ja puhtaan omantunnon avulla: Pelaaja joka kiertelee kaukalossa sopivaa vapaata paikkaa etsien, voi tämän saman viisauden avustamana olla ”oikeassa paikassa oikeaan aikaan”.

 Myös ne liikkeet joita hän tekee, voivat olla juuri oikeanlaiset ja tilanteeseen sopivat, samoin kuin silloin, kun esine vahingossa lipsahtaa kädestämme, mutta saamme sen kiinni ennen kuin se putoaa maahan, vaikka emme ehtineet edes ajattelemaan asiaa juuri lainkaan.

 Oletetaan että jalkapallon pelaaja on menossa pallontavoittelutilanteeseen, jossa samaa palloa tavoittelee kaksi muutakin pelaajaa. Kiireisessä tilanteessa juuri hänen jalkansa oli sattumalta sellaisessa asennossa, että pallo löysi tiensä ”ainoasta mahdollisesta reiästä” maaliin ja ”säkämaali” syntyi. Asia saattaa olla sukua käden liikkeiden vaistomaiselle salamannopealle asettelulle aikaisemmassa esineenputoamisesimerkissä.

 Jo vanha totuus urheilijan mentaaliharjoittelusta on: ”näe itsesi voittamassa, niin se voi toteutua.” Urheilija, joka lähtee hakemaan pistesijoja tai paikkaa kymmenen parhaan joukossa, ei voi voittaa (Todellisella uskolla on keskeinen merkitys, sillä voimme väittää itsellemme että voimme voittaa, mutta sisimmässämme emme usko siihen). Se joka ennen kisaa voimakkaasti näkee itsensä korkeimmalla korokkeella, voi puolestaan onnistua.

 Tästä seuraa, että urheilu on myös alkuvisioiden voimakkuustaistelua. On otettava huomioon myös muiden toiveet ja visiot. Esim. maalivahti on laittanut alulle voimakkaan mielikuvan maalin pitämisestä puhtaana. Hän on rakentanut visioillaan ja unelmillaan eräänlaisen ”muurin” maalinsa ympärille. Pelaaja joka puolestaan on uneksinut jo pikkupojasta lähtien maalinteosta eri tilanteissa törmää tähän muuriin, mikäli hänen henkilökohtainen visionsa on heikompi.

Ennen loppupäätelmää on vielä otettava esiin eräs mielenkiintoinen ”psykologinen lukko”, joka on ”alitajuinen itserankaisu”. Pelaaja, joka on toiminut väärin, esim. omassa elämässään; hän on vaikkapa pettänyt vaimoaan ja katuu sitä, ei alitajuisesti suo itselleen onnistumisen huippua urheilutilanteessa.

Se pelaaja, jonka omatunto taas on puhdas ja joka on lisäksi vielä tehnyt hyviä asioita - vaikkapa lahjoittamalla omaisuuttaan syöpälapsille - saavuttaa kentällä ”korkeimman hierarkiaedun”. Hän voittaa visualisointikilvan, sillä alitajunnassamme asuva korkean viisauden ilmentymä ­- joka ajattelee ennekuin me itse ehdimme edes reagoida - huolehtii että: ”hyville ihmisille tapahtuu hyviä asioita.”

 Todellisella huippu urheilijalla on suuren sydämen lisäksi vielä eräs tunnusmerkki: hän osaa käsitellä visioiden vastakohtaa, eli epäonnistumisen pelkoa oikein. Kun mieleen nousee ajatus häviämisestä, hän ei tuhlaa energiaa sen torjumiseen, pyrkimällä ”hampaat irvessä” positiiviseen ajatteluun, vaan joko tutkii sitä tai antaa sen olla tuhlaamatta siihen taistelulla energiaa. On olennaista kohdata ja vastustamatta käsitellä myös negatiivinen puoli.

 Urheilijan onnistumisen eväät: Toimi oikein. Näe itsesi voittajana. Älä pakene ja tukahduta epäonnistumisen pelkoa.