Olemuksemme ominaisuuksien kokonaissumma on persoona. Mistä se on muodostunut? Sisältyykö persoonaan myös omatunto ja minuus, vai ovatko ne syvemmällä?

Pieni lapsi alkaa imeä vaikutteita ja ”rakentaa” pohjaa; eräänlaista verkostoa, joka on kokonaisuus. Persoonan kokonaisrakennukseen liitettävät, tai liittyvät ominaisuudet vaikuttavat koko muodostumaan, sysäten ja uudelleen asettaen sen aikaisempia elementtejä. Ympäristön tapahtumat ja niiden satunnainen järjestys, yhdistyneenä kulloinkin vallitsevaan mielentilaan rakentavat pohjan, joka edelleen rakentaa sisäisen tahto- ja mieltymyssuunnan. Lisäksi ulkoisen maailman kaoottisten tapahtumien aikaansaamat sisäiset reagoinnit muodostavat omia vaikutuksiaan, jotka muuttuvat persoonallisiksi piirteiksi.

Näin muodostuneelle perustalle, sen avulla ja ajamana, aletaan hieman tietoisemmin - kaoottisten, hallitsemattomien ja alitajuisten toimintojen jatkuessa läpi elämän - valikoimaan persoonallisia piirteitä. Luonnollinen arvohierarkia, eli elämien kuluessa tuskien ja erehdysten seurauksena kehittynyt omatunnon elementti, pyrkii ohjaamaan prosessia. Ominaisuuksien kehitysjärjestyksen ehdollistamana syntyy myös tiedostamattomia uskomuksia, jotka joko rajoittavat tai nostavat, luonteensa mukaan.

Musiikkimaun muodostuminen toimii hyvänä esimerkkinä persoonan kehittymisen satunnaisesta luonteesta. Mitkä tekijät tekivät nuoresta esim. Rap musiikin intomielisen kannattajan, saaden hänen muutkin suuntauksensa vahvistumaan kyseisestä genrestä (vaatetus, aatteet, ym.): Kasvuympäristön ”musiikki-ilmasto”, luo pohjan musiikkimaulle ja lapsi kuuntelee olosuhteiden pakosta sitä musiikkia, mitä vanhempansakin. Koska nuorison musiikki on muodostunut kapinavälineeksi paikalleenjähmettyneen ja vanhoillisen kulttuurin muuttamiseksi, lapsi vaihtaa varttuessaan kapinasyistä musiikkimakuaan, mikäli persoonassa on kehittynyt kapinalle tilausta. Ratkaisevaa musiikkitrendin valinnassa on kuitenkin paitsi nuoren ystäväpiiri, myös mielentila ja ympäröivä tilanteen miellyttävyys tai epämiellyttävyys, jossa jokin tietyn genren musiikkikappale kuultiin:

 Bileissä, hyvässä fiiliksessä kuultu ”biisi kolahti”, koska: 1) Ympäröivä tilanne ja sen seurauksena mielentila, oli miellyttävä johtuen alkoholista, viikonloppuvapaasta, ympäristöstä ja viikolla alhaalle laskeneesta vakiintumistasosta). 2) Persoonaan kehittyneet paineet, eli ulkoisten vaatimusten syrjäyttämä ”hautautunut omatunto” synnytti kapinoimisen halua, 3) Persoonan kokonaiskehityksen suunta oli muodostunut kyseiselle musiikkigenrelle otolliseksi. 4) TV:ssä ohimennen nähty ”cool” Rap artisti oli jättänyt tiedostamattoman ihailuvaikutuksen, joka täyttyi saman komppilajin kappaleen soidessa. 5) Nuoren persoonan verbaalinen lahjakkuussuunta veti tarjolla olevista musiikkilajeista eniten kohti nerokkaita Rap riimejä. 6) Lisäksi raskaan rockin genre alkoi olla jo hieman ohi ja joukosta erottuakseen ja paremmuuden- ja toisten yläpuolelle nousemisenhalun vietin (joka on eräs perustavanlaatuisimmista persoonan ohjureista) ajamana, hän halusi näyttää kuuluvansa johonkin uuteen.

Tarkemmin tarkasteltaessa voimme havaita että, se mitä me sanomme meiksi, on eräänlainen maailman illusoristen pakotteiden meissä synnyttämä reagointitapa. Mikäli kohdallemme olisi sattunut erilaisia ”suuntausominaisuuksia”, voisimme olla jotakin aivan muuta. Vaihtelusta huolimatta ihmisen minä ja sen ”työmiesten” keräämä omatunto säilyvät samanlaisina, koska ydin ei asu persoonallisissa ominaisuuksissa, vaan syvemmällä muuttumattomuudessa: Persoona on rakentunut pienen lapsen puhtaan minätunnon päälle. Se on eräänlainen kone ulkomaailman ja minuuden välissä. Eräässä mielessä maailmaan syntymisen tehtävä, on ratkaista monimutkaisen persoonakertymän labyrintti.

 On tietenkin selvää, että piilevät karman, eli aikaisempien toimiemme synnyttävät, ominaisuudet kuten äly, lempeys, aggressiivisuus, kärsivällisyys, heikkolahjaisuus, viisaus, ym. ym. aikaansaavat voimakkaita vaikutuksia elämänsuuntaamme. Ne ovat aikaisempien tekojemme ja maailman ohjelmoinnin helposti itäviä siirtosiemeniä, joita myös nykyhetken valintamme ja jo kehitetyn omatunnon taistelu luovat tulevaa kenttäpersoonamme työmiestä varten

 Minkälaiseen tilanteeseen ulkomaailman ohjelmoima persoonan ehdollistuma saattaa meitä aikuisiän kynnyksellä? Mikä on muodostuneen persoonan sekundäärivaikutus?