"Oi sokea sielu! Varustaudu mysteerien soihdulla ja maallisessa yössä sinä olet löytävä loistavan kaksoisolentosi, taivaallisen Itsesi. Seuraa tätä jumalallista opasta ja hän on oleva sinun geniuksesi, henkesi. Sillä hänen käsissään on avain sinun olemassaoloosi, menneisyyteen ja tulevaisuuteen. (Kuolleiden kirja)

 Louvren museon egyptiläisissä gallerioissa Pariisissa on Ptah-Merin, Memfiin ylipapin hauta. Siinä on kirjoitus, joka sisältää seuraavat sanat: "Hän tunkeutui jokaisen pyhäkön salaisuuksien läpi, mikään ei ollut kätkettyä hänelle. Hän verhosi hunnulla kaiken mitä oli nähnyt." Oli syitä miksi kokemuksia ei voitu antaa valmistautumattomille...

 Agnostisismiuskonnon vinouttama nykynäkökulma ei kykene erottamaan olennaista ja vähemmäntärkeää toisistaan (johtuen syistä joita on pyritty selvittämään alla). Niinpä se ei erota muinaisia viisauskulttuureita vallanhimokulttuureista, eikä tyhjiä papillisia puuhasteluita todellisista papeista. Vaikka Egyptin pappishierarkia koki ajoittaisia vaihteluita sen monituhatvuotisen historian aikana, se silti suojeli onnistuneesti ydintotuuksia (Sen papit olivat Tietäjiä, jotka tulee sijoittaa filosofin yläpuolelle siksi, että he olivat kokeneet).

 Tämä onnistuminen johtui pääasiassa siitä, että se erotti ulkonaisen, symbolien muotoon järjestetyn "palvonnan", jota ns. wab papit hoitivat, todellisesta pappistieteestä joka oli salattu. Viimeksimainittu esiintyi kansalle ainoastaan "mysteerinäytelmissä" ja kulkueissa joissa mm. Osiriksen paloittelu näytelmää esitettiin. Varsinaiset mysteerit olivat kuitenkin aivan eri asia, kuin kansalle esitettävät symbolit, joiden tarkoitus oli kehittää eräänlaista "mysteeriotajua" ja valmentaa ja vetää puoleensa niitä jotka olivat rajalla. Tässä muutamien vakuuttavien aikalaisten kuvauksia:

 Plutarkhos: "Jos kuulette taruista, joita egyptiläiset kertovat jumalistaan - heidän vaelluksistaan, palasiksi leikkaamisistaan ja muista onnettomuksistaan - teidän ei pidä kuvitella että mitään niistä on tapahtunut, tai oli tehty kerrotulla tavalla. Kansat ovat vakiinnuttaneet ja käyttäneet symboleja, välistä hämäriä joskus ymmärrettävämpiä, auttaakseen ymmärtämään jumalallisia asioita. Samalla tavalla teidän tulee kuunnella kertomuksia jumalista ja ottaa ne vastaan sellaisilta jotka tulkitsevat myyttejä, kunnioittavassa ja filosofisessa hengessä... Kuoleman hetkellä sielu kokee samat vaikutelmat, kuin ne jotka ovat saaneet vihkimyksen suuriin mysteereihin."

 Procius: "Kaikissa vihkimyksissä ja mysteereissä jumalat näyttävät itsestään monia muotoja ja joskus on todella myös heidän muodotonta valoaan näkyvissä. Joskus tämä valo saa inhimmillisen muodon, mutta joskus se tulee esiin jossakin muussa hahmossa. Jotkut näistä hahmoista eivät ole jumalia ja herättävät levottomuutta."

 Platon: Seurauksena tästä jumalallisesta vihkimyksestä meistä tuli yksityisten ja siunattujen näkyjen katselijoita, näkyjen, jotka asustavat puhtaassa valossa. Ja meidät itsemme oli tehty tahrattomiksi ja vapautettu tästä ympärillämme olevasta asusta, jota kutsumme ruumiiksi ja johon me nyt olemme sidotut kuin osteri kuoreensa."

 Plutarkhos: Kun me olemme täällä alhaalla ja ruumiilliset taipumuksemme ovat meidän vastuksinamme, meillä ei voi olla mitään yhteyttä Jumalan kanssa, paitsi kun me voimme filosofisessa ajatuksessa saada häneen heikon kosketuksen samoin kuin unessa. Mutta kun meidän sielumme ovat vapautetut (mysteerien kautta) ja ovat siirtyneet puhtaan näkymättömän ja muuttumattoman alueille, tämä Jumala on niiden oppaana ja kuninkaana, jotka turvautuvat häneen ja tähyävät kyltymättömällä kaipuulla siihen kauneuteen, jota ei voi lausua ihmisen kielin."

 Kun kahdestisyntyneet, eli ne joilla oli lupa liittää nimeensä sanat: Hän joka on uudistanut elämänsä, eli mm. Platon, Pythagoras, Solon, Jamblikhos, Plutarkhos ja Herodotos lähtivät temppelistä (Ehkäpä Heliopoliksen temppelistä, jonka portin edustalla olevan punagraniittisen, maailman vanhimman yhä pystyssä olevan, obeliskin ohi he kulkivat. Tuo obeliski seisoo siellä yhä. Se on sama, jonka ohi myös eräs tunnettu vihitty nimeltään Osarsif - Mies "joka kasvatettiin kaikkeen egyptiläiseen viisauteen", joka myöhemmin tunnettiin Mooseksena - kulki.) heidän mielessään soi mysteerien jäähyväissanonta: "Hyvästit sinulle, joka olet kokenut sen mitä et ole tähän mennessä koskaan kokenut, sinä olet tullut ihmisestä jumalaksi."