Tullakseen eheäksi on lakattava pakenemasta sisäisiä ongelmia. Tämä ei kuitenkaan aina ole helppoa, sillä pelko ja sitä seuraava kieltäminen eri muodoissaan, ovat vahvoja toimintamalleja.

Sisäiset tabut, joihin edellä viitattiin, muodostavat eräänlaisia alitajuisia "päälukkoja", jotka tekevät elämästä pelon sanelemaa. Tarkoitan "päälukolla" syvimmällä piilevää ydinpelkoa, jonka varaan on rakentunut joukko muita, hieman lievempiä pelkoja. Muut ikäänkuin korvaavat ja peittävät alkuperäistä, haudaten sen syvälle. Yhdessä ne tekevät tajunnasta ehdollisesti toimivan.

Persoonan tyypistä ja rakenteesta johtuen, on olemassa erilaisia ydinpelkoja. Toisilla niitä ei ole lainkaan, mutta yleisimpiä lienee, kuolemanpelko. Eräs vaietuista ydinpeloista on myös "hulluksi tulemisen pelko."

Törmäämme elämässä ja esim. mediassa eri tavoin mielenterveydeltään järkkyneisiin tai kontrollin menettäneisiin ihmisiin. Koska sairastumisen mekanismia ei tunneta, syntyy pelko, että tämä voisi olla mahdollista myös meidän kohdallamme. Tämä aiheuttaa ahdistusta, varsinkin herkissä ihmisissä, joka torjutaan alitajuntaan em. "torjuntamenettelytapoja" käyttäen. Torjuttu materiaali vaikuttaa kuitenkin elämänlaatuamme heikentävästi mm. siksi, koska se syö osan kokonaisenergiastamme.

Suurimmalla osalla ihmisistä kyseinen pelko on täysin turha, ja juuri tätä mieli käyttää torjuntaverukkeena, sillä juuri pelon tappamispyrkimys saa sen varastoitumaan alitajuntaan. Kaikki ahdistustaherättävä on totuttu unohtamaan, kieltämään, siirtämään tuonnemmaksi ja sitä pakenemaan. Pelon voi kuitenkin voittaa vain tiedostamalla sen kokonaan. Myös tieto sairastumisen mekanismista auttaa. Tässä joitakin kokonais- ja osatekijöitä:

Mielisairauden rakennusmateriaaleja ovat, paitsi voimakkaat lapsuuden traumat, mm. myös voimakas seksuaalinen torjunta, huumeet, runsas alkoholi, itsekeskeisyys, jatkuva tahdottomuus, epätotuudenmukaisuus, viha, hedonismi, itsekkyys, liika valvominen, syyllisyys, valehtelu, muiden näkeminen pelinappuloina ja paljon mainostamamme torjunta ja tukahduttaminen (Ja tukahduttamista ja taistelua seuraava "monimutkaistuminen" ja kehojännitysketjut). Tämän lisäksi tarvitaan myös otollinen geenipohja, eli taipumus reagoida paineisiin sairastumalla henkisesti, eikä esim. fyysisesti. (Mitä "geenipohja" todella on, eli mitä sen takana on, siitä myöhemmin)

Luonnollisesti sen vastalääkkeitä ovat: Rakkaus, itsensä ja muiden ymmärtämään pyrkiminen, tietoisuuden laajentaminen (alitajunnan vähentäminen), kohtuullisuus, totuudellisuus, sopiva liikunta, rentous, rehellisyys, ystävällisyys (ei liioiteltu) ja aitous.

Lyhyesti: Aito hyve on terveyttä.