Tarkoittaako jälleensyntymä sitä että ihminen voi syntyä esimerkiksi joksikin eläimeksi, kuten Gaselliksi tai hyönteiseksi?<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 Tämä on kansanomainen harhakäsitys, jota voisi nimittää sielunvaellukseksi. Jälleensyntymä ei tapahdu "alaspäin" vaan noudattaa tarkkoja lakeja. Ihminen syntyy vain ihmishahmoon, harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta.  Vaikka romantikko haluaisi syntyä joutseneksi, se ei onnistu.

Mitä tarkoitat "tarkoilla laeilla?"

 Sitä mitä itämainen ylevä filosofia kutsuu skandhoiksi.  Ihmisen jälleensyntyessä uuteen kehoon samalla syntyvät hänen aikaisemmat tekonsa. Jos ne ovat olleet (yleisinhimillisesti) vääriä, ne aikaansaavat laatunsa mukaisia rajoitteita sekä ulkomaailman olosuhteissa, että ruumiillisina ominaisuuksina. Samoin käy, jos ne ovat oikeita ja jaloja. Silloin niillä on nostava vaikutus.

 Voitko antaa esimerkkejä skandhojen toiminnasta?

 Skandha eli "kimppu" muodostuu viidestä ominaisuudesta joita kutsutaan Pancha skandhoiksi.  Näitä ovat: 1) Ruumis, eli muoto, 2) Havainto, eli aistimien terävyys, 3) Tietoisuus, 4) Toiminta, eli teot, 5) Tiedon pysyvä muoto. - Olemme menneisyydessämme kylväneet siemeniä, jotka ovat heränneet eloon ominaisuuksina ja olosuhteina osaksi syntymähetkellämme ja osaksi elämän edetessä.  Yksinkertaistetusti: Ihmisen nykyinen ruumis on tulos aiemman debetin ja kreditin yhteen saattamisesta.  Skandhat ovat siis se osa jotka ovat kerääntyneet "peruspersoonan" ympärille.

 Mikä jälleensyntyy, onko se tämä mainitsemasi peruspersoona?

  Täytyy sanoa ei, sillä se on tähänastisen kehityksen tulos, eikä jälleensyntyvä entiteetti itse. Tässä joudumme vaikeasti määriteltävälle alueelle joista on hieman eri esityksiä, riippuen siitä miltä tasolta katsomme asiaa. Esim. Buddhalainen viisaustraditio (erotuksena uskonnollisia dogmisävyjä omaksuneesta ritualistisesta kansanomaisesta pikkuveljestään) katsoo aihetta "eimitään perimmäisestä" näkökulmasta ja kuvaa jälleensyntymistä liekkinä, joka siirtyy sytykkeenä olevasta halosta toiseen. Hindulainen viisaus (joka on myöskin erotettava kansanuskomuksista, -tavoista ja taikauskosta) kuvaa Atman, eli ydinitsen ottavan monia muotoja saavuttaakseen uudelleen alkuperäisen kirkkautensa lisättynä uusilla rikkailla kokemuksilla. Se pukee persoonan päälleen kuin takin.

 Miksi ihminen ei muista edellisiä elämiään?

 Olisi lamaannuttavaa ja pelottavaa odottaa esim. sitä tasaavaa kokemusta kun kehittymättömyyttämme ja julmuuttamme löimme käden irti vihollisen sotilaalta. Lethe on armahtava voima, joka tekee elämästämme lisäksi mielenkiintoista, haastavaa ja yllättävää. On myös todettava, että jotkut muistavat. Kulttuurimme uskomusperinne ja toisaalta ns. tieteellinen maailmankuva eivät vain kannusta jälleensyntymismuistinmuistin aktivoitumista ja toisaalta muistumien esiintuomista.

 Jälleensyntymän ymmärtämiseen tarvittavat elementit, eivät ole vielä täysin esitetyt, mutta aihe tarvitsee aikaa kypsyäkseen, joten palaamme siihen myöhemmin.