Uuden moraalisen asenteen yhteydessä on myös syytä selvittää mitä se ei ole. On olemassa sivupolku, jonne voidaan harhautua, mikäli pahan vastustamattomuutta ja sisäistä vapautta käytetään pelkästään sisäisessä maailmassa.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 Jos pyritään oman mielen vapauttamiseen hinnalla millä hyvänsä, huomioimatta ulkomaailman vaikutusta ja olosuhteita, syntyy tilanne jossa yksilö pyrkii muuttamaan ulkomaailman olosuhteet omia mieltymyksiään vastaaviksi, eikä hän löydä filosofista totuutta, vaan ”myy” sen pelkän valaistumisen tavoittelulle.

 Esim. Zen suuntauksessa, Oshon opetuksissa tai vaikkapa Kagyu (”Marpalaisuus”) koulukunnan opetusperinteessä on oivallettu sisäisen vapauden olennainen merkitys, mutta sen suhteen on kuljettu liian pitkälle (ulkomaailmassa tapahtuva oikea toiminta on uhrattu sisäisen vapauden nimissä), niin että filosofinen totuus ja toiminnan puhtaus, jota filosofisten totuuksien ymmärryskyky edellyttää, on tullut pyyhkäistyksi pois ja muuttunut tunnistamattomaksi.

 Kyseisissä opeissa totuus on muutettu mielivaltaiseksi ja sen alkuperäiselle merkitykselle on annettu uusia keinotekoisia merkityksiä. Alkuperäiselle totuuskäsitteelle saatetaan jopa nauraa (tai olla nauravinaan) kuten seuraavassa esimerkissä: ”´Shiva, me sanoimme, paljasta meille Tantran salaisuudet. ´Hän nauraa hörötti ainakin viisi minuuttia yhteen menoon. Tantran salaisuudet! ´hän huudahti. Niin vakava asia, että naurattaa.” (Tietäjän oppipoika – Evald Flisar S. 277-278)

 On olennaista harjoittaa muiden ihmisten sellaisenaan hyväksymistä ja erottelematonta rakkautta tasapainossa oman sisäisen vapauden kanssa ja käsitellä mielessä esiintyvää vihaa ja himoa oikealla tavalla, niin että ”egoontumisen” harhalta vältytään ja sisäisen ja ulkoisen ristiriita sovitetaan oikealla tavalla.

 Mikäli valaistumista ei saavuteta ja toimintaan on pesiytynyt voimakasta egoismia ja himoa, on tarjolla vaara lisäharhautumiselle kun ”ihminen heitetään uudelleen sfääriin.” Siitä seuraavaksi.