Virheellinen jumalkuva toimii vakavan pohdiskelun esteenä. Se on ollut osaltaan edesauttamassa sen uskomuksen syntyä, että lähes äärettömän monimutkainen maailmamme on voinut syntyä itsestään, sokeiden "atomitörmäysten" tuloksena.

 Sensijaan, että Jumala nähtäisiin luovana ja järjestävänä järkenä, joka mm. kehittää muotoja kohti suurempaa tarkoituksenmukaisuutta, "hänet" personoidaan ja inhimmillistetään. Jumala on saanut jopa puolueellisen kiivailijan leiman, joka jakelee tuomioitaan mielivaltaisesti ja puolueellisesti. Myös anelemalla, jumalaa puolustamalla ja "olemalla jumalan kaveri", hänen päätöksiinsä voidaan vaikuttaa. Kukaan ei tietenkään saa huomata, että kyse on teeskentelystä ja moraalittomuudesta, tämä kaikkihan kuuluu uskoon ja lisäksi: Jumalahan näkee kaiken ja koska hän on puolueellinen kiivailija, hän saattaa suuttua ja heittää ikuiseen vaivaan...

 Jumalaa pidetään myös ankarannäköisenä miehenä, joka on suurikokoinen, liehuvapartainen ja kaapuun pukeutunut. Hän on vastassa heti rajan takana ilman minkäänlaista hierarkiaa ja välikäsiä. ( Monikerroksinen hierarkisuus, jossa alempi luova hierarkia ei tiedä ylemmästään, eli synnyttäjästään, jonka kärkenä on kaikille kerroksille tuntematon suunnattoman viisas alkusyy, on tuntematon).

 Tämä kaikki on jumalan pienentämistä ja aliarvioimista, suoranaista "jumalanpilkkaa." Sen pahin vaikutus on kuitenkin alussa mainittu vastenmielisyys, joka aikaansaa haluttomuutta pohdiskella jumalkäsitettä vakavasti (koska se nähdään em. tarujen ja erehdysten läpi). Tämä puolestaan on luonut kasvualustan naiiville ja ylpeälle skeptisyydelle ja materialistiselle maailmankuvalle.

 Tällainen  Jumalankuvan irvikuva on vallalla hämmästyttävän monessa lahkossa (tietenkin myös pääkirkossa). Juutalaisten heimojumala Jehova, on pahasti sotkeutunut puhtaaseen Jumalakäsitykseen, joka on hukattu, jos sitä koskaan olikaan.

 Itämaisissa veljesuskonnoissa käsitys Jumaluudesta on yleensä syvällisempi, joskin myös siellä inhimmillinen tunneluonto on onnistunut luomaan paljon tyhjiä taruja, väärinkäsityksiä. ja symboliikan suoraa tulkintaa.