Materialistinen elämäntapa tekee ihmisistä tylsistyneitä. Mikään ei tunnu miltään ja saavuttaakseen edes osan hukatusta ilontuntemiskyvystään tarvitaan määrällisesti entistä suurempi valikoima ulkoisia nautintoja. Nautintoja seuraavaa luonnollista vastavaikutusta pidätellään ylläpitämällä paremmanpuuteriippuvuuksiksi salakavalasti muuttuneita nautintoja, jotka pitävät enää kokijansa pois tylsyydentuskasta (samaa iloa ne eivät anna). Arkipäivän rutiinit tuntuvat entistä tylsemmiltä ja niitä on päästävä karkuun sinne, missä väljähtänyttä iloa voidaan vielä edes hieman tuntea: TV:n ääreen, kaljalle, tai nauttimaan suosionosoituksista.

Em. "rutiinituskaan" on tarjolla lääke; itseaiheutettu kiire. Se on eräs torjunnan muodoista. Kun kiirehtii ja pitää tähtäimessään jotakin tulevaisuuden nautintoa, ei koe kärsimystä niin voimakkaana, vaan torjuu sen. "Kiiretorjunnalle" on olemassa myös toinen syy: Siten pääsee karkuun "sisäistä möykkyä", joka on aikaisemman torjunnan seurausta.

Kiire johtaa puolestaan rauhattomuuden tilaan, joka on voimiakuluttava ja epämieluinen (vaikka ihminen haluaa sitä, koska toinen vaihtoehto on vielä epämieluisampi). Kiireisen elämän seurauksena ihminen alkaa tuntea tyytymättömyyttä; jotakin puuttuu. Hän alkaa etsiä tyytymättömyytensä syitä ulkopuoleltaan. Ulkoistettu muutosvaatimus näkyy yhteiskunnassa napisijoiden joukkona, joka käyttää kaikki tilaisuudet epärakentavaan valittamiseen ja kaiken vastustamiseen.

Ulkoistettu muutosvaatimus alkaa globaalimmin näkymään erilaisina yhteiskunnallisina paineina, jotka kasaantuessaan saattavat pahimmillaan johtaa valtion sisäiseen kuohuntaan. Tämä saattaa puolestaan eri teitä purkautua rajariidaksi ja sodaksi naapurimaan kanssa. Jopa maailmansota on mahdollinen silloin, kun ihmismielissä on sille otollista kasvualustaa.

Vaikka kehityskulku näyttää liiaksi yksinkertaistetulta on muistettava, että sotaa ei voida selittää pelkillä yhteiskunnallisilla syillä erotettuna yksilön sisäisistä paineista.

Saimme aikaan ketjun jota voidaan kuvata vanhalla "Onnimanni" runolla (tosin se ei sovi runomittaan kuin tunkemalla):

Oli kerran muuttumisvaatimus, muuttumisvaatimuksesta torjunta

Torjunnasta sisäinen paine, sisäisestä paineesta "veljenvartija"

Veljenvartijasta katkeruus, katkeruudesta näyttämisenhalu

Näyttämisenhalusta kilpailuyhteiskunta, kilpailuyhteiskunnasta materialismi

Materialismista tylsyydentuska, tylsyydentuskasta voimatvievä kiire

Kiireestä rauhan menetys, rauhan menetyksestä tyytymättömyys

Tyytymättömyydestä ulkoistettu muutosvaatimus, muutosvaatimuksesta yhteisöpaine

Yhteisöpaineesta valtion sisäistä kuohuntaa, sisäisestä kuohunnasta rajariita

Rajariidasta suuri sota - Sodasta päälleliimattu muuttumisvaatimus: ei koskaan enää…