Elämän syvimmästä tarkoituksesta ei voida puhua liikkumatta mystisille alueille. Siksi myös tätä esitystä tulee lähestyä aluksi puolueettoman hypoteettisesti. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Lyhyesti ilmaistuna elämän tarkoitus on Samsaran läpäiseminen. Samsara eli harhan valtameri muodostuu eräänlaisista ”kokeista” (tai esteistä jotka tulee ylittää). Kokeita on paljon ja ne ovat laadullisesti erilaisia. Toiset niistä ovat ”kiusauksia” jotka houkuttelevat onnellisuuteen, joka myöhemmin paljastuu silmänlumeeksi.

 Voimme lähestyä elämisen tarkoitusta myös pienemmästä näkökulmasta, eli fyysisen olemassaolomme tasolta. Kuulostaa hieman kliseiseltä, mutta hyvyys, rakkaus ja niiden kehittäminen ovat olennaisia yleisavaimia tässä ”tasomme” tarkoituksessa. Niitä oikealla tavalla kehittämällä, toteutamme tuon suuren tarkoituksen ja suunnitelman, johon aikojen aamulla ryhdyimme, eli ponnistelu, edistyminen ja kehitys kohti (suhteellista) täydellisyyttä, toisiaan seuraavien ruumistusten ketjussa.

 Kyse on suunnattoman haastavasta tehtävästä, emmekä sitä toteuta, emmekä siitä pääse, ennen kuin olemme ”voittaneet maailman”.

 Entä minkälaisia ovat nämä elämänkoulun ”kokeet”, joita eteemme asettuu ja joihin törmäämme? Muutamia selkeimpiä mainitaksemme: Oikean toiminnan suunnan pitäminen väärinteon kiusauksen mahdollisuuden ilmennyttyä, alkoholinhimon ylittäminen, luvattoman ottamisen kiusaus, seksuaaliviettiin piiloutuvat moninaiset väärinkäytökset ja lopulta koko vietti itse.

 Osan kokeista olemme jo perusteellisesti tenttineet ja läpäisseet, osaa työstämme vielä. Tämä ilmenee mm. siten, että useimmat ihmiset eivät halua esimerkiksi varastaa, vaikka tilaisuus siihen tarjoutuisi. Toiset taas osaavat suhtautua alkoholiin järkevästi, toiset eivät.

 Egyptin mytologiassa oli näille kokeille annettu oma muoto, nimi ja symboli (Egyptin ”uskonto” oli syvällistä tietoa, eikä mielivaltaisesti kyhätty oppirakennelma, jona sitä on totuttu pitämään ja olemme heitä paljon jäljessä sielun syvyyksien tutkimisessa). Ne vastasivat ”äkkijyrkällä tiellä” ns. vihkimyskokeessa (joka eroaa maailmassa suoritettavaksi tulevista ”kokeista” ainoastaan näkökulmassa ja nopeudessa), eri jumaluuksien alueita, jotka tuli läpäistä ja voittaa…

 On myös toisenlaatuisia kokeita, jotka ovat luonteeltaan positiivisia. Ne ovat kykyjä, joita tulee kehittää. Niitä ovat esimerkiksi: Korkeatasoinen visualisointikyky ja äly joka kykenee niin halutessaan keskittymään haluamaansa kohteeseen täydellisesti. Myös korvan foneettinen kyky, eli kyky ”kuulla” mikä tahansa ääni sisäisesti, kuuluu näihin kykyihin. Musiikin kuuntelu kehittää viimeksi mainittua kykyä voimakkaasti ja useilla muusikoilla se onkin hyvin korkealle tasolle kehittynyt.

 Lyhyesti sanottuna: Elämän tarkoitus on läpäistä kokeet, hankkia tarvittavat ominaisuudet, joiden avulla voi oppia tuntemaan itsensä ja ”tulla täydelliseksi”, eli ylittää Samsaran meri. Näin voimme orientoitua seuraaviin haasteisiin, joita suunnaton Kosmoksen Intelligenssi meille tarjoaa…

 Olemme siinä onnellisessa asemassa, että eläminen itse kehittää näitä kykyjä. Voimme kuitenkin nopeuttaa luonnostaan hidasta prosessia, ottamalla kehityksen omiin käsiimme (ja organisoimalla sen rakenteita oikeassa muodossa ulkomaailmaan).

 Olemme järjestelmän sisällä ja kaikki tapahtuu myös ”itsestään”: Olettakaamme että emme ole vielä hankkineet kärsivällisyyden ominaisuutta ja tietynlaisiin muihin vajavuuksiin sopivasti yhdistyneenä se saa aikaan sen, että raivostumme niin että lyömme toisen ihmisen kuoliaaksi. Vastavaikutuksen laki asettaa tekomme eteemme uudelleen ja aikaansaa sen laadun mukaisia kärsimyksiä ja paitsi että maksamme väärän teon velkamme, me samalla hankimme kärsivällisyyden ja nöyryyden ominaisuutta (Joita syntyy kun joudumme väärän tekomme muovaamiin esim. puutteellisiin olosuhteisiin tai ruumiiseen).

 Olemme elementtien puristuksessa ja saatamme tehdä virheitä, mutta kehitys jatkuu. Mikään ei koskaan mene hukkaan ja kuten sanottu, voimme nopeuttaa kehitystämme oppimalla toimimaan oikein ja moraalisesti. Juuri sitä meille on jo vuosituhansia teroitettu uskontojen perustajien taholta. Nuo henkiset suurmiehet tekivät tietoisesti kehitystyötä massojen kehittymisen eteen. Se oli ja on uskontojen tarkoitus, eikä suinkaan sokea usko ja mielivaltaiset dogmit.

 Mutta koska ulkoiset olosuhteet ovat muuttuneet niin haastaviksi ja sisäistä elämää määrääviksi, etteivät totuuden etsijät enää pääse Samsaran meren toiselle rannalle, tarvitsemme vanhaan sääntömoraaliin jotakin täydentävää. Mitä se on siitä seuraavaksi…