Kasvatuksessa on nykyään muotia puhua rajojen asettamisesta. Pystyvä kasvattaja kykenee kuitenkin ilman minkäänlaista pakkoa, ohjaamaan esiin jokaisessa piilevän luontaisen hyvyyden. Tällöin ihmisestä kasvaa aidosti hyvä, ilman keinotekoista sisäsitä pakkokontrollia. Tässä on siitä loistava esimerkki, vieläpä niiden keskuudesta, jotka on jo onnistuttu pilaamaan "riitelevällä kurinpidolla" ja luottamuksen puutetta osoittavilla rajoilla:

 Minulla on tässä upea lainaus, muutama lause, jotka haluaisin kirjoittaa kultakirjaimin. Olen ottanut ne A.S. Neillin Summerhillistä. Kerron teille taustan. Todennäköisesti tiedätte, että Neill toimi opettajana 40 vuotta. Hän kehitti eräänlaisen sopeutumattomien lasten koulun. Hän otti tyttöjä ja poikia luokseen ja antoi näiden olla vapaita. Jos haluat oppia lukemaan ja kirjoittamaan, hyvä on; jos et halua oppia lukemaan ja kirjoittamaan, hyvä niin. Saat tehdä elämälläsi, mitä ikinä tahdot, paitsi et rajoittaa kenenkään toisen vapautta. Älä rajoita kenenkään vapautta, muussa suhteessa olet vapaa. Hän sanoi vaikeimpien oppilaidensa tulleen luostarikouluista. Tämä tapahtui tietenkin entisinä aikoina.

 Hän kertoi että lapsilta kesti noin puoli vuotta päästä kaiken tukahdutetun vihan ja vastustuksen yli. He kapinoivat puoli vuotta ja taistelivat järjestelmää vastaan. Vaikein tapaus oli tyttö, jolla oli taipumus lähteä polkupyörällä kaupunkiin ja karttaa oppitunteja, koulua, kaikkea. Mutta kaikki halusivat oppia heti, kun olivat päässeet kapinansa yli. He alkoivat jopa protestoida: "Miksi tänään ei ole tunteja."  Mutta he osallistuivat vain niille tunneille, jotka kiinnostivat heitä. He muuttuivat. Aluksi vanhemmat pelkäsivät lähettää lapsensa koulun ja sanoivat: "Miten voitte kasvattaa heitä, jos ette pidä heille kuria? Teidän täytyy opettaa ja ohjata heitä."

 Mikä oli Neillin menestyksen salaisuus? Hänen luokseen tulivat vaikeimmat lapset, ne, joiden kanssa kaikki muut olivat tulleet epätoivoisiksi ja kaikki muuttuivat puolessa vuodessa. Kuulkaa mitä hän puhuu - epätavallisia sanoja, pyhiä sanoja: " Jokaisessa lapsessa asuu jumala. Meidän yrityksemme muokata lasta, muuttavat lapsen perkeleeksi. Lapset, jotka tulevat kouluuni, ovat kuin pieniä perkeleitä. He vihaavat maailmaa he ovat tuhoavia, huonotapaisia, valehtelevia, varastelevia, pahantuulisia. Puolen vuoden kuluttua he ovat onnellisia terveitä lapsia, joissa ei ole mitään pahaa."

 Tämä on hämmästyttävää puhetta sellaisen miehen suusta, jonka koulun Britannian opetusministeriö tarkastaa säännöllisesti ja jossa kuka tahansa rehtori tai asiasta kiinnostunut voi halutessaan käydä. Hämmästyttävää. Kyse oli hänen karismaattisuudestaan. Tällaista ei tehdä minkään kirjoitetun kasvatustavoitteen pohjalta, siihen tarvitaan erityislaatuista persoonallisuutta.

 Joissakin rehtoreille ja koulunjohtajille pitämissään luennoissa hän sanoo: " Tulkaa Summerhilliin ja nähkää, miten kaikki hedelmäpuut kantavat hedelmää; kukaan ei vie puista hedelmiä; kukaan ei yritä hyökätä auktoriteetien kimppuun. Lapset ruokitaan hyvin, eikä heissä ole vastustusta eikä vihaa. Tulkaa Summerhilliin. Siellä ette ikinä kuule vammaista lasta kutsuttavan pillkkanimellä (tiedättehän miten julmia lapset voivat olla jos joku esim. änkyttää). Ette kuule koskaan kenenkään ivaavan änkyttäjää. Noissa lapsissa ei ole väkivaltaa, koska kukaan ei harjoita väkivaltaa heitä kohtaan. Siinä syy."

 Kuulkaa tätä ilmestyksenomaista puhetta, pyhiä sanoja. Tässä maailmassa on tällaisia ihmisiä. Riippumatta siitä mitä oppineet, papit ja teologit sanovat, maailamssaon on ollut ja yhä on ihmisiä, joissa ei ole riitaa, mustasukkaisuutta, ristiriitaisuutta, sotia, vihollisuutta, ei mitään. Heitä on minun maassani, tai surullista kyllä, heitä oli vielä jonkin aikaa sitten.

 Jotkut ystäväni ovat eläneet ja tehneet työtä ihmisten parissa, joiden he vakuuttavat olevan kykenemättömiä varastamaan tai valehtelemaan. Eräs sisar sanoi lähtiessään kollis-Intiaan työskentelemään siellä asuvien heimojen parissa, että ihmiset eivät pitäneet mitään lukkojen takana. Mitään ei koskaan varastettu, eiväkä he valehdelleet - kunnes Intian hallitus ja lähetyssaarnaajat ilmestyivät paikalle.

 Jokaisessa lapsessa asuu jumala; meidän yrityksemme muokata lasta muttavat jumalan perkeleeksi. (Havahtuminen-Anthony de Mello s.164-166)