<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 Uskomusvapaa mies: Tietokone on hieno väline. Kun ostamme sen kaupasta ja teemme tarvittavat ”hienosäädöt” ja muut valmistelutyöt, voimme käyttää sitä. Tarkoittaako tarkoituksenmukaisuus ja osien toisiinsa sopiminen sitä, että sen taustalla on järkeä?

 Skeptikko: Ei. Se on kehittynyt vähittäin luonnollisen valintaprosessin seurauksena. Ensin oli tyhjyyttä. Sitten jostakin tuli hiukkasia, niin pieniä, ettemme voi nähdä niitä. Ne alkoivat itsekseen hakeutua niille kuuluville paikoille. Sitten vähitellen, kehittyi emolevy, prosessori, ym. Tunnemme tarkasti ne aineet josta ne ovat muodostuneet. Hyvä me! Sitten paljon myöhemmin alkoivat muodostua kuoret (Faradayn häkki; nimeäminenhän tarkoittaa selvitettyä tietoa) joiden sisälle hiljalleen, pitkien aikojen saatossa, alkoivat kiinnittyä nämä mainitsemamme laitteet, jotka muodostivat toimivan kokonaisuuden. Näin muodostui laite, ei sitä kukaan tehnyt ole.

 Uskomusvapaa mies: Hetkinen. Tarkoitatko, että nämä hienot toiminnot, esim. tämä Word, tämä netti ja valtameriä halkovat valokaapelit ovat muodostuneet itsekseen, etkö näe taustalla vaikuttavaa järkeä, entäs insinööri?

 Skeptikko: Senkin kreationisti, luonnonvalinta on selkeä tosiasia ja se selittää tämän. Se on kehittynyt aikojen saatossa.

 Uskomusvapaa mies: Niin tietenkin, mutta en tarkoita sitä. En minäkään halua väittää tämän laitteen sinne valmiina putkahtaneen, niin kuin kreationistit tekevät, evoluutio on selkeä tosiasia, tarkoitan tässä vain sitä, että mikä se evoluutiossa piilevä suunnaton tarkoitushakuisuus on, eikö se ilmennä mielestäsi järkeä. Mikä on itse evoluutio?

 Skeptikko: No johan nyt on kumma. Me emme usko, me tiedämme, että tietokoneet ja niitä ympäröivä maailma on syntynyt itsekseen, vähittäin. Etkö ymmärrä, johan se tieto on syötetty kalloosi ala-asteella.

 Uskomusvapaa mies: Niin mutta en tarkoittanut sitä, entäs keksijä, entäs insinööri… Tarkoitatko tosiaan, että kaaos on tämän kokonaisuuden muodostaja, että se on satunnaisten, toisiinsa törmäilevien, järjettömästi käyttäytyvien hiukkasten, suunnaton 1000 000 000 000 kertainen lottovoitto-osuma, joka vieläpä pysyy itsekseen kasassa.

 Skeptikko (äkillisesti valaistuneena)Näin minulle on opetettu ja olen lapsuudesta asti tähän käsitysmuottiin ohjattu. Katselen maailmaa yhdellä silmällä, kylmän järjen silmällä, enkä näe syvyyssuunnan korkeuseroja ja kykene tekemään niistä johtopäätöksiä, jotka ovat itsestään selviä. Nyt ymmärrän: Mehän olemme tutkineet nukketeatterin nukkea, luoneet hartaan instituution sen ympärille, aivopesseet lapsemme samaan opinkappaleeseen ja sinä kyseenalaistit kokoajan vain tämän nuken avulla johtopäätösten teon. Siis, että evoluutio ei selitä kokoontumaa, vaan on itsekin sen osa.

 Uskomusvapaa mies: Kyllä. Kun nyt näet asian oikeasta näkökulmasta niin huomaat, että tietokone ja siinä oleva suuri monimutkaisuus on jo itsessään todistus taustalla vaikuttavan järjen olemassaolosta.

 Entinen skeptikko: Tarkoitatko, että kirkko oli kokoajan oikeassa.

 Uskomusvapaa mies: Kaukana siitä! Kirkolla ja kirkon jumalalla ei ole tämän asian kanssa mitään tekemistä. Totesimme ainoastaan luovan ja järjestävän järjen olemassaolon, jonka kyseenalaistaminen on järjetöntä. Avautunut syvyyssuhdenäkösi saa sinut myös huomaamaan tämän totuuden olennaisuuden. Se on keskeinen lähtökohta, ensimmäinen porras, filosofialle jonka esittelen sinulle myöhemmin.