Otteita elokuvasta "Kultainen kompassi": "Teen vain pikku leikkauksen, kai tahdot aikuiseksi… Autamme lapsia aikuistumaan… Magisterium tahtoo hallita koko maailmaa… Tuleva sota ja tahdonvapaus… Hänet on irrotettu (sielustaan), sitä ne kahmaisijat tekevät… Meidän on autettava Daimoninsa menettäneitä."<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 Kyseinen elokuva kuvaa hienolla "myyttisymbolisella" tavalla sitä ongelmaa, joka vallitsee kasvatuslaitosten (lähinnä kirkon ja koulun) ja lasten välillä.  Lapsista halutaan muovata jotakin muuta, kuin mitä he todella ovat. Etteivät huonot ajatukset nousisi aikuistumassa olevien mieliin, heidän yhteytensä Daimoniinsa – joka on hauskalla tavalla eläimen hahmossa ihmisen ulkopuolella – katkaistaan, eli lapsiin asetetaan ulkopuolelta tukahduttavia ja sovinnaisia malleja, jotka saavat heidät menettämään sielunsa.

 Kuten elokuvissa aina, apua tarvitsevien sorrettujen riveistä nousee sankari, joka taistelee vinouttavaa ja luutunutta pakkovaltaa vastaan. Apunaan hänellä on kultainen kompassi; laite joka kertoo totuuden ja "jolla näkee sen mitä muut salailevat". Hänen perimmäinen tehtävänsä on palauttaa todellinen tahdonvapaus, eli lopettaa sielujen irrotustoimet.

 Myös tuhansia vuosia vanha shamanistinen perinne puhuu "sielunsa menettäneistä" ihmisistä. Eräs Shamaanin keskeisistä auttamistöistä on autettavan sielun osasten "hakeminen" alisesta maailmasta. Lankeamalla loveen(eri kulttuureissa erilaatuisilla transsitekniikoilla), kurinalaista elämää viettävä tietäjä lähtee matkalle, jonka aikana hän näkee ne esteet jotka ovat aikaansaaneet muurin sisäisen itsen ja persoonan välille.

 Muuri rakentuu myös muilla, kuin ulkoisten siirtotietoteoriavuorien- ja järjettömien dogmien keinoilla, miten, siitä seuraavaksi.